Yleiset etikettiohjeet

Myöhästyminen on erittäin epäkohteliasta, joten saavu juhliin ajoissa paikalle. Vuosijuhlille voi osallistua, joko yksin tai avecin kanssa. Mikäli mies osallistuu juhliin daamin kanssa, on tätä kohtaan käyttäydyttävä kohteliaasti ja huomaavaisesti. Kohteliasta olisi noutaa daami juhliin ja kun juhlaan saavutaan, auttaa herrasmies daamiltaan pois päällysvaatteet, avaa tälle ovet ja saattaa omalle paikalleen, joka sijaitsee yleensä niin, että avecit istuvat vastapäätä toisiaan.

Omat istumapaikat löytää pöytäkartasta, johon on määritelty missä pöydässä ja millä paikalla kukakin istuu. Kun mahdollinen daami on saatettu paikalleen, siirrytään omalle paikalleen. Istua ei sovi heti vaan vasta kun kaikki pöytäseurueesta ovat paikalla. Istuuduttaessa herrasmiehet tarjoavat tuolin itsensä oikealla puolella olevalle daamille ja auttavat tämän istumaan. Kohteliasta olisi esittäytyä vieressä ja vastapäätä istuville vieraille.

Juhlan aikana on monenlaista ohjelmaa, jota vieraiden tulisi kunnioittaa olemalla esimerkiksi keskustelematta puheen tai muun ohjelman aikana. Ohjelman aikana ei tulisi myöskään syödä tai juoda. Veden juominen esimerkiksi pitkän puheen aikana on yleensä ok, mikäli jano yllättää, mutta turhaa juomista tulisi välttää. Myöskään vessassa ei tulisi rampata vaan odottaa vessataukoja, joita pidetään säännöllisin väliajoin. Mikäli kuitenkin hätä yltyy liian pahaksi, tulisi vessaan poistua mahdollisimman huomaamattomasti ja palata paikalleen niin, että ei herätä turhaa huomiota.

Syömiseen ja juomiseen liittyvät etikettiohjeet

Kun saapuu omalle paikalleen, odottaa pöydässä usein valmiina snapsi. Snapsi juodaan vasta kun seremonimestari ilmaisee, että on sen aika. Tarjoilijat tarjoilevat pöytiin myös viiniä ja mahdollisesti muita virvokkeita, joita voi nauttia vapaasti ruuan kanssa ja silloin kun eri ohjelmanumeroiden välissä on taukoa. Blankon tulevien vuosijuhlien iltajuhlassa tulee lisäksi olemaan baari, josta voi ostaa itse lisäjuomaa, mikäli haluaa juoda enemmänkin kuin mitä pöytiin tarjoillaan, mutta liian paljon ei missään nimessä kannata juoda. Ostettavaa juomaa voi pyytää tarjoilijoilta kun he kulkevat ohi, ettei tarvitse itse nousta tilaamaan baaritiskille.

Nauttiessa snapsia ja skoolatessa on hyvä muistaa muutama sitseiltäkin monille tuttu seikka. Malja kohotetaan olkapäiden korkeudelle, niin että ensin kohotetaan niin, että miehet kohottavat maljan oikealla puolella istuvalle daamille ja naiset vasemmalla puolella istuvalle herralle. Tämän jälkeen kohotetaan malja toisella puolella istuvalle ja lopuksi itseään vastapuolella istuvalle. Kohottaessa maljaa, on kohteliasta katsoa toisiaan silmiin.
Ruokailun aikana pöytiin tarjoillaan useita eri ruokalajeja. Aina kun ruoka tarjoillaan, olisi kohteliasta odottaa, että koko pöytäseurueelle on tarjoiltu ruoka ja aloittaa syöminen vasta sitten. Pöytiin on on voitu kattaa valmiiksi kaikkien ruokalajien ruokailuvälineet. Aloita syöminen uloimmilla ruokailuvälineillä ja noudata kohteliaita ruokailutapoja. Haarukka kuuluu vasempaan käteen ja veitsi oikeaan.

Laulut

Pöydistä löydät jonkinlaisen vihkosen johon on koottu lauluja, joita juhlan aikana voi laulaa. Kaikille yhteiset laulut aloitetaan seremoniamestarin toimesta, mutta pöytäkunnittain voitte aloittaa myös yhdessä pöytäkunnan kesken lauluja muutaman ihmisen yhteisestä sopimuksesta. Laulun voitte valita vihkosesta, jotta kaikki voivat lukea sanat. Mikäli kuulet viereisessä pöydässä laulettavan, ei sinun tarvitse liittyä mukaan, ellette sovi oman pöytäkuntasi kanssa, että liitytte mukaan lauluun. Vuosijuhlissa ei ole sopivaa järjestää mitään kilpahuutolauluja muiden pöytäkuntien kesken. Seremoniamestarille voi kohteliaasti esittää yhteiseksi laulettavaksi jotain laulua.

Miehen pukeutuminen

Miehet pukeutuvat frakkiin tai tummaan pukuun. Väriltään puku on yksivärinen musta, tummansininen tai tummanharmaa. Puku voi olla yksi- tai kaksirivinen. Paidan tulee olla valkoinen ja kalvosinnappeja tulisi käyttää. Solmion tai solmukkeen tulee olla tyyliltään hillitty. Avecilliset miehet valitsevat usein solmion värin daamin mekon värin mukaan ja avecittomat miehet käyttävät usein hopeanväristä solmiota. Frakin kanssa käytetään aina valkoista solmuketta ja taskuliinaa. Kenkien tulee olla mustat ja ohutpohjaiset ja sukkien tummat. Frakkia käytettäessä rannekello on etikettivirhe, jota ei tule tehdä, mutta sen sijaan taskukello on tyylikäs lisä.

Naisen pukeutuminen

Etikettisääntöjen mukaan miehen puku määrittää naisen puvun juhlavuuden. Mikäli avec pukeutuu frakkiin tulisi naisen pukeutua koko pitkään, juhlavaan ja avonaiseen juhlapukuun. Tumman puvun kanssa naisen taas tulisi pukeutua kapealinjaisempaan ja umpinaisempaan koko pitkään juhlapukuun. Kummankin tyyppisen juhlapuvun tulee olla niin pitkä, että se peittää nilkat. Juhlapuvun kanssa käytetään pientä siroa juhlalaukkua, joka sopii asuun. Pitkien hiuksien tulee olla aina kiinni niin miehillä kuin naisilla. Naisten hartioiden tulisi olla peitettynä illallispöydässä jälkiruuan tarjoiluun saakka. Tähän käy esimerkiksi hartiahuivi tai bolero, mikäli juhlapuku on olkapäät paljastava. Kenkien tulee olla juhlavat ja asuun sopivat.

Juhlapuvun kanssa käytettävät nauhat ja akateemiset kunniamerkit

Vieraat voivat käyttää juhlapukunsa kanssa ainejärjestöjen, osakuntien, kattokiltojen ja/tai ylioppilaskuntien nauhoja. Miehet pukevat nauhat niin, että ne laskeutuvat oikealta olkapäältä alas vasemmalle puolelle. Frakin kanssa nauhat tulevat liivin ja paidan väliin. Tumman puvun kanssa nauhat kannetaan solmion päällä ja takin alla. Naiset taittelevat usein pukuunsa ruusukkeen nauhoista, sillä nauhat eivät saa koskettaa paljasta ihoa. Ruusukkeet kiinnitetään vasemman rinnan päälle. Mikäli puku on umpinaisempi niin nauhat voidaan kiinnittää myös niin, että ne laskeutuvat vasemmalta olkapäältä oikealle.

Blankon nauhaa pidetään niin, että painavampi väri (sininen) on alaspäin. Ruusukkeessa painavampi väri on alaspäin, ja keskinauhassa vartalon keskipisteeseen päin.

Mikäli käytetään useampaa (maksimissaan kolmea) nauhaa, niitä pidetään arvokkuusjärjestyksessä. Ylimpänä on siis esimerkiksi oman ylioppilaskunnan nauha, sitten kattokillan nauha, ja alimpana ainejärjestön nauha.

Blankon nauhaa voi ostaa kiltahuoneelta torstaisin klo 13-14 välisenä aikana. Nauhaa voit ostaa myös muina aikoina mikäli joku hallituksen edustaja sattuu paikalla olemaan. Maksu tapahtuu käteisellä ja hintaa on huimat 1,5 euroa / 60cm. Nauha on kaikille blankolaisille tarkoitettu ylpeydenosoitus kiltaamme kohtaan! Halutessasi OLuT:in nauhaa voit ostaa kiltakommuunilta ja OYY:n nauhaa OYY:n toimistolta.

Nauhan taitteluohjeet naisille löytyvät esimerkiksi täältä: https://ayy.fi/jasenille/opiskelijakulttuuri/tunnukset/nain-teet-kuntanauhasta-ruusukkeen/ tai kiltahuonepäivystyksen aikana voi paikalla oleva hallituksen edustaja opastaa hommassa. HUOM! Taitteluohjeen ruusuketta pidetään poikkeuksellisesti oikealla rinnalla, mutta kuten aiemmin mainittu, meidän nauhojamme pidetään vasemmalla rinnalla.